Przepisy na ciasteczka, które wykonasz kiedy tylko chcesz w zaledwie 15 minut
Jeśli lubimy czasem przekąsić jakieś pyszne małe co nie co, lub jeśli w domu są dzieci, to raczej trudno wyobrazić sobie brak słodyczy w domu. Nie ma jednak nic lepszego, niż domowe i pyszne ciasteczka, które można przygotować w zaledwie 15 minut.
Zdradzę wam kilka sprawdzonych i najlepszych przepisów na domowe ciasteczka, które zagoszczą w Twoim domu na dłużej. Spróbuj i przekonaj się sama!
Ciasteczka kokosowe
SKŁADNIKI:
-
100 g mąki
-
200 g wiórków kokosowych
-
100 g cukru
-
2 jajka
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Ubij z pomocą miksera jajka z cukrem.
2. Potem dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.
3. Następnie wsyp przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Wszystko dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut.
5. Przykryj blaszkę papierem do pieczenia i układaj uformowane w małe kulki ciasto. Łatwiej będzie je formować mokrymi dłońmi.
6. Piecz ciasteczka w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 15 minut. Smacznego!
Ciasteczka jabłkowe
SKŁADNIKI:
-
3 jabłka
-
500 g mąki
-
120 g cukru
-
200 g margaryny
-
4 jajka
-
2 g wanilii
-
10 g proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Utrzyj dobrze jajka z cukrem, a następnie dodaj stopioną margarynę. Wymieszaj, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Umyte i obrane jabłka, pokrój w kosteczkę, dodaj do ciasta i dobrze wymieszaj.
3. Na blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia, nakładaj łyżką ciasto, formując nie duże i zgrabne, okrągłe ciasteczka.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 10-15 minut na złoty kolor. Gotowe!
Ciasteczka mleczne
SKŁADNIKI:
-
80 ml mleka
-
400 g mąki
-
1 jajko
-
100 g masła
-
200 g cukru
-
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Miękkie masło utrzyj dobrze z cukrem.
2. Potem dodaj mleko, jajko i proszek do pieczenia.
3. Na koniec dodaj mąkę, wymieszaj i zagnieć ciasto.
4. Rozwałkuj ciasto na grubość 7-10 mm.
5. Wyciśnij ciasteczka foremką o dowolnym kształcie.
6. Poukładaj ciasteczka na blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 15 minut. Smacznego!
Ciasteczka bananowe
SKŁADNIKI:
-
1 szklanka płatków owsianych
-
2 banany
-
rodzynki do smaku
-
orzechy do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Obrane ze skórki banany, rozgnieć widelcem i wymieszaj z płatkami owsianymi. Potem dodaj orzechy i rodzynki. Dokładnie wymieszaj.
2. Zagnieć ciasto na grubość ok 1 cm i pokrój je na zgrabne kwadraciki.
3. Piecz ciasteczka w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 15 minut. GOTOWE!
Ciasteczka MADELEINE
SKŁADNIKI:
-
90 g masła
-
120 g mąki
-
2 jajka
-
80 g cukru
-
1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1. Do roztopionego masła dodaj jajka i cukier. Wymieszaj z pomocą miksera.
2. Potem dodaj mąkę i sok z cytryny. Wymieszaj, aby nie było grudek.
3. Przełóż ciasto do foremek MADELEINE lub innych.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 190-200°C, przez 12-15 minut. Gotowe!