Przepis na domową babkę z nadzieniem dżemowym. To mój ulubiony przepis. Jest szybki i łatwy do wykonania, więc wszyscy go pokochają.

Domowa babka z dżemem jest puszysta, delikatna i wilgotna w środku. Idealnie nadaje się do popołudniowej kawy z przyjaciółmi. Ten przepis jest na tyle szybki i prosty, że może go wykonać każdy, kto lubi piec.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 100 ml mleka
  • 50ml oleju słonecznikowego
  • 16 g proszku do pieczenia
  • 20g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • Dżem morelowy (lub inny ulubiony smak)
  • Wiórki kokosowe (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Zacznij od ubicia jajek razem z cukrem i waniliną.

Wymieszaj mleko z mąką. Wmieszaj olej, a następnie dodaj go do masy.

Wymieszaj mąkę, aż będzie dobrze połączona. Wmieszaj mąkę, a następnie dodaj proszek do pieczenia.

Wysmarować masłem formę, a następnie posypać ją mąką. Połowę masy wlać do przygotowanej formy.

Rozsmarować dżem na cieście, a następnie przykryć drugą połową. Piec ciasto w temperaturze 180°C przez 30 minut. Na wierzchu dżemu można posypać wiórkami kokosowymi.

error: Content is protected !!