Bułeczki z warzywami – Niezwykłe połączenie delikatnego ciasta z aromatycznym farszem
12 345
Sekretem tych bułeczek jest nadzienie. Wyjątkowe połączenie ziemniaków, marchewki, cebuli i ogórków konserwowych z aromatycznym czosnkiem i przyprawami, stanowią tajemnicę wyjątkowego smaku!

Ciasto według tego przepisu natomiast, zasługuje na szczególną uwagę, ponieważ łatwo się wyrabia i przygotowuje szybko, zawsze z rewelacyjnym efektem. W przepisie nie ma drożdży, ale bułeczki pięknie rosną podczas smażenia.
Tylko 40 minut – i apetyczne, pyszne i delikatne bułeczki z niezwykłym farszem cieszą Twoją rodzinę przy stole! Do dzieła!
SKŁADNIKI NA CIASTO
-
550 g mąki
-
4 łyżki oleju
-
0,5 łyżeczki sody
-
300 ml kefiru lub wody gazowanej
-
1,5 łyżeczki cukru
-
0,5 łyżeczki soli
-
1 jajko
SKŁADNIKI NA FARSZ
-
2 duże ziemniaki
-
1 duża marchewka
-
1 duża cebula
-
10 ogórków konserwowych
-
4 łyżki oleju
-
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
-
4 ząbki czosnku
-
sól, cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Najpierw przygotuj nadzienie: Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, potem odcedź, wystudź i ugnieć na gładkie puree.
2. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pokrój cebulę w kostkę. Podsmaż warzywa na patelni z olejem na złoty kolor.
3. Ogórki konserwowe zetrzyj na tarce o grubych oczkach i lekko odciśnij sok. Dodaj do smażonej cebuli i marchwi. Duś na średnim ogniu przez kilka minut, aż płyn odparuje.

4. Wymieszaj puree ziemniaczane z warzywami, posól i popieprz do smaku. Dodaj trochę cukru, jeśli nadzienie jest zbyt kwaśne.
5. Gdy nadzienie ostygnie, przygotuj ciasto: Wymieszaj kefir z jajkiem, solą, cukrem i olejem. Możesz również zamiast kefiru i jajek, dodać 350 ml mineralnej wody gazowanej (ta wersja będzie zdecydowanie – chuda).
6. Wymieszaj przesianą mąkę z sodą, dodaj jajko i kefir. Mąkę dodawaj porcjami, aby ciasto było miękkie i elastyczne. Owiń gotowe ciasto folią spożywczą i odłóż na 30 minut.

7. Podziel ciasto na 15–20 części i rozwałkuj je na placki. Na środku każdego, ułóż porcję nadzienia i zawiń w ciasto, formując bułeczkę.
8. Smaż bułeczki w rozgrzanym, głębokim oleju z dwóch stron na złoty kolor.

9. Odsącz usmażone bułeczki z nadmiaru tłuszczu, na ręczniku papierowym. Smacznego!

Pyszne bułeczki, możesz przygotować z farszem z dowolnymi warzywami. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadzienie może być również przygotowane z mięsem lub pieczarkami. Gwarantuję, że znikną ze stołu w takim samym, błyskawicznym tempie.