Czosnek i liście laurowe – tani, skuteczny i w pełni naturalny środek na wiele dokuczliwych dolegliwości. Przepis.

Czosnek posiada mnóstwo prozdrowotnych właściwości, jest łatwo dostępny, a mimo tego nadal jest przez dużą część osób niedoceniany. Pomaga na wiele różnych dolegliwości, dlatego warto sięgać po niego nawet codziennie. 

 

Częste przeziębienia, szczególnie w okresie jesienno – zimowym, różnego pochodzenia bóle kości i stawów oraz przewlekłe nadciśnienie, to dolegliwości, na które z powodzeniem możemy stosować znany nam bardzo dobrze czosnek. W połączeniu z liściem laurowym, który zapewne każdy ma swojej kuchni, stanowi idealne połączenie, np. w postaci naparu, który doskonale wzmocni nasz organizm oraz poprawi naturalną odporność.

 

Czosnek i jego zdrowotne właściwości

Czosnek jest bez wątpienia liderem wśród roślin leczniczych, wykorzystywanych od dawna w medycynie naturalnej. Zawiera mnóstwo cennych substancji, które doskonale wspierają oraz stymulują układ odpornościowy człowieka.

Czosnek to naturalny antybiotyk, który skutecznie hamuje rozwój bakterii, ponadto wykazuje również działanie przeciwwirusowe oraz antygrzybicze, a to wszystko za sprawą allicyny – związku, który uwalnia się podczas krojenia lub rozgniatania czosnku.

Ponadto jest on szczególnie polecany osobom będącym na dietach odchudzających, ponieważ dodawany do potraw przedłuża uczucie sytości, co bezpośrednio wpływa na mniejszy apetyt.  Wykazano również, że zawarta w czosnku aliksyna i wanadyl mają istotny wpływ na obniżanie glukozy we krwi.

Z tego powodu czosnek może być pomocny w leczeniu cukrzycy typu 1 i typu 2. Jest on stosowany również przy różnego rodzaju alergiach. Jego charakterystyczny smak sprawia, że z powodzeniem używany jest do przyrządzania wielu potraw.

 

Liść laurowy nie tylko do zupy

Liść laurowy to przede wszystkim skuteczny środek detoksykujący, napotny, wykrztuśny i moczopędny. Ma on również działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz przeciwgrzybicze. Zawarte w nim olejki – m. in. eugenol oraz cineol wykazują korzystny wpływ w leczeniu wielu dolegliwości. Można go stosować w chorobach skóry, przy nadciśnieniu, w schorzeniach sercowo – naczyniowych oraz jako doskonały środek na obniżanie cholesterolu we krwi.

 

Doskonała herbatka czosnkowa z dodatkiem liścia laurowego

 

Przygotuj:

  • 0,5 l wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe (suszone)

 

Sposób wykonania:

W małym rondelku zagotuj wodę i wrzuć do niej liście laurowe. Gotuj wszystko przez ok. 3 minuty, a po tym czasie dodaj zmiażdżony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłącz gaz i pozwól, aby napar ostygł.

 

Dawkowanie: 

Wypijaj 2 szklanki naparu w ciągu jednego dnia. Dla lepszego smaku można dosłodzić go miodem.

 

Napar z czosnku i liści laurowych – przeciwwskazania

Naparu nie mogą pić kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Przeciwwskazaniem jest również przyjmowanie na stałe jakichkolwiek leków. W takiej sytuacji najlepiej skonsultować to z lekarzem. Nie należy także przekraczać zalecanej dziennej dawki, gdyż może to wywołać niepożądane skutki uboczne, takie jak ból głowy, czy senność.

Dwie szklanki naparu dziennie to bezpieczna dawka, jednak jeśli zdarzy nam się przedawkować, nie należy panikować, ponieważ nieprzyjemne objawy powinny w krótkim czasie minąć. Zawsze warto zachować umiar i ostrożność.

 

Na zdrowie i smacznego!

error: Content is protected !!