Złocista, chrupiąca cukinia w towarzystwie tego sosu, to prawdziwe niebo w gębie dla każdego. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Cukinię obierz ze skórki (młodej cukinii nie trzeba obierać) i pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm.
2. Teraz przygotuj chrupiącą panierkę.
Do woreczka foliowego wsyp mąkę, sól i pieprz. Potrząśnij woreczkiem, aby składniki wymieszały się, a następnie włóż do niego cukinię. Energicznie potrząśnij woreczkiem, aby cała cukinia pokryta była panierką.
3. Panierowaną cukinię, poukładaj na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut – na złoty kolor. W połowie pieczenia, odwróć plasterki cukinii na drugą stronę.
5. W tym czasie przygotuj aromatyczny sos:
Do śmietany dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i ulubione, posiekane zioła. Dokładnie wymieszaj. Gotowe!