Cukinia z piekarnika – Pyszna przekąska, która oprócz genialnej panierki, ma jeszcze w zestawie coś specjalnego

Sprawdzony przepis na cukinię z piekarnika, z pysznym aromatycznym sosem – polecam wszystkim miłośnikom dań z cukinii w roli głównej.

Złocista, chrupiąca cukinia w towarzystwie tego sosu, to prawdziwe niebo w gębie dla każdego. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 2 małe cukinie
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia
  • ulubione zioła
  • pieprz i sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Cukinię obierz ze skórki (młodej cukinii nie trzeba obierać) i pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm.

2. Teraz przygotuj chrupiącą panierkę.

Do woreczka foliowego wsyp mąkę, sól i pieprz. Potrząśnij woreczkiem, aby składniki wymieszały się, a następnie włóż do niego cukinię. Energicznie potrząśnij woreczkiem, aby cała cukinia pokryta była panierką.

 

3. Panierowaną cukinię, poukładaj na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem.

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut – na złoty kolor. W połowie pieczenia, odwróć plasterki cukinii na drugą stronę.

 

5. W tym czasie przygotuj aromatyczny sos:
Do śmietany dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i ulubione, posiekane zioła. Dokładnie wymieszaj. Gotowe!

 

Przed podaniem, jeśli jest taka potrzeba, odsącz cukinię z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawaj z przygotowanym, aromatycznym sosem. Smacznego!

error: Content is protected !!