Ciasto zemsta teściowej- Najlepiej smakuje podczas wszystkich uroczystości rodzinnych.

Zawsze najlepiej smakuje słodka zemsta. Takim mistrzem zemsty jest teściowa, która przygotowała pierwszy raz to ciasto.

 

Świetne połączenie smaków, po przez kruche ciasto, które przekładane jest bezą, na to wylana wiśniowa galaretka i położona pyszna pianka śmietankowa, właśnie taki deser Twoi bliscy zapamiętają na długi czas.

 

Na każdą okazję idealnie pasuje pięknie wyglądające ciasto. Potrzebne będą Ci dwie blaszki o tej samej wielkości (25×35 cm). Zapraszam na przepis!

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 5 żółtek ze średnich jaj
  • Esencja waniliowa lub cukier waniliowy
  • 200 g margaryny do pieczenia lub masła
  • ¾ szkl cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

POTRZEBNE SKADNIKI NA BEZĘ:
  • 5 pozostałych białek
  • Szklanka cukru pudru
  • 150 g płatków migdałowych ( albo zmielonych grubo migdałów)

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA GALARETKĘ:
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 szkl soku wiśniowego( albo wymieszana woda z kilkoma łyżkami soku z wiśni)
  • 400 g wiśni drylowanych mrożonych
  • 2 szkl wody
  • 2 łyżki żelatyny

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA GALARETKĘ ŚMIETANOWĄ:
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 500 ml śmietany kremówki 32%
  • 1/3 szkl gorącej wody
  • Pół szkl cukru pudru

 

WYKONANIE:

1.Wsyp przesianą mąkę na stolnicę, następnie dodaj miękkie oraz w kostkę pokrojone masło. Za pomocą noża posiekaj, aż zacznie powstawać kruszonka, dodaj później cukier waniliowy, żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Zagnieć na gładkie, jednolite ciasto. Przygotowane ciasto na dwie równe części podziel, następnie w folie spożywczą dokładnie zwiń i przechowuj przez 30 minut w lodówce.

 

2.Przykryj blachę papierem do pieczenia, następnie wyłóż na nie połowę schłodzonego ciasta , które za pomocą widelca nakłuj po całej powierzchni.

 

3.Piecz przez 30-35 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Odstaw, aby wystygło całkowicie. W między czasie na sztywną pianę ubij białka z dodatkiem cukru pudru.

 

4.Pokrytą papierem do pieczenia drugą blachę wyłóż schłodzoną drugą częścią ciasta. Równomiernie połóż na nie przygotowaną ubitą pianę z białek.

5.Piecz przez 40 minut w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni. Odstaw również do wystygnięcia.

 

6.Wodę wlej do garnka, dodaj żelatyną oraz galaretki, podgrzewaj do momentu, aż się wszystko rozpuści. Następnie sok wiśniowy dodaj, dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Odstaw na bok, aby wystygło.

7.Dodaj wiśnie do wystudzonej galaretki, dokładnie wymieszaj. Jak galaretka zacznie gęstnieć to na wcześniej upieczone ciasto ją wyłóż.

 

8.W 1/3 szkl gorącej wody rozpuść 4 łyżeczki żelatyny. Odstaw, aby wystygło , potem dodaj do ubitej śmietanki na sztywno. Przygotowaną galaretkę śmietanową wyłóż na warstwie wiśni, następnie ciastem z bezą przykryj. To wszystko!

 

Według uznania udekoruj , zanim podasz przygotowane ciasto. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!