Ciasto „Trzy szklanki” – Genialnie prosty i szybki w przygotowaniu przepis na wyjątkowy deser dla każdego i na każdą okazję

Przepis na genialne ciasto „Trzy szklanki”, polecam wszystkim miłośnikom słodkich, domowych pyszności oraz zapracowanym Paniom domu, lubiącym zaskakiwać swoich bliskich pysznymi deserami i ceniącym swój czas spędzony w kuchni. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 350 ml śmietany 12-18%
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru pudru

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej misce, wymieszaj kefir z sodą. W osobnej misce, wymieszaj jajko z solą i cukrem. Połącz ze sobą zawartość obu misek, dodaj przesianą mąkę z kakao i dokładnie wymieszaj.

2. Gotowe ciasto, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem.

 

3. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez 30 minut.

4. W tym czasie, wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem.

 

5. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu wystygnąć. Potem, odetnij (wyrównując powierzchnię) górę i boki ciasta i przekrój je na pół. Przygotowanym wcześniej kremem, wysmaruj jedną część ciasta i przykryj je drugim. Pozostałym kremem, wysmaruj górę i boki ciasta, a odkrojone kawałki ciasta zblenduj i posyp równomiernie całą jego powierzchnię. Gotowe!

 

Ciasto przed podaniem, schłodź w lodówce przez kilka godzin, a potem wołaj bliskich na deser. Smacznego!

error: Content is protected !!