Pyszny przepis na ciasto kawowe, które znika bardzo szybko, a także posiada fantastyczny aromat kawy i delikatny smak.

Aromatyczne ciasto o smaku i zapachu kawy znajdzie swoich zwolenników nie tylko wśród wielbicieli tego napoju. Jest delikatne, smaczne – idealny dodatek do popołudniowej herbaty i kawy. Jego przygotowanie jest bardzo proste, co jest kolejnym argumentem, zachęcających do jego przygotowania.

 

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

  • szklanka białego lub brązowego cukru plus dwie łyżeczki
  • 4 jaja (ewentualnie 5 mniejszych)
  • Szklanka wody i szklanka oleju
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • opakowanie proszku do pieczenia oraz cukru waniliowego
  • 2 kopiaste łyżeczki dobrej jakości kawy rozpuszczalnej
  • 2,5 szklanki mleka oraz 0,5 szklanki gorącej wody
  • Opcjonalnie do przygotowania polewy potrzebna będzie czekolada i orzechy laskowe

 

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy cukier oraz jajka, które należy ubić, a następnie dodać wodę i olej. Całość mieszamy i dodajemy mąkę przesianą przez sito. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i kakao – całość ponownie mieszamy i wlewamy do formy.

Ciasto powinno się piec w temperaturze ok. 170 stopni, aż uzyska złotobrązowy kolor. Do osobnego naczynia wsypujemy kawę, dwie łyżeczki cukru i zalewamy gorącą wodą. Do całości dolewamy mleko i mieszamy. Upieczone ciasto „moczymy” przygotowaną mieszanką aż będzie lekko wilgotne.

Całość można udekorować polewą przygotowaną z rozpuszczonej na parze czekolady oraz orzechami laskowymi. Można podawać również z bitą śmietaną.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!