Ciasto na pierogi – Według tego sprawdzonego przepisu, robię je od wielu lat. Zawsze wychodzą miękkie i delikatne

Kiedyś bardzo rzadko zabierałam się za lepienie pierogów, ponieważ zachowanie idealnych proporcji i efekt końcowy – ciasto – nie wychodziło mi takie jakie powinno.

 

Ponieważ moi bliscy uwielbiają pierogi w każdej postaci, postanowiłam próbować tak długo, aż znajdę sposób na ciasto idealne. Udało się, więc dzielę się dziś z wami przepisem. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 2,5 – 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wysokiej misce, wymieszaj energicznie wodę mineralną z jajkiem, cukrem, olejem słonecznikowym i solą.

2. Następnie, dodaj przesianą mąkę, wymieszaj i zagnieć gładkie, jednolite i miękkie ciasto.

 

3. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą, przykryj mokrą ściereczką i odstaw na 20 minut. Idealne ciasto na pierogi jest gotowe!

4. Teraz możesz przygotować sobie ulubiony farsz lub nadzienie. Ja najczęściej robię pierogi z mięsem, kapustą i grzybami, ruskie i z sezonowymi owocami. Gotowe!

 

Tajemnicą idealnego ciasta na pierogi jest woda mineralna. Bez względu na to, jakiego nadzienia użyjesz, ciasto będzie delikatne i miękkie, a pierogi pyszne. Smacznego!

error: Content is protected !!