
Dziś dzielę się z Wami tym szybkim i prostym przepisem na domowe, uniwersalne ciasto francuskie. Do dzieła!
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
1. Utrzyj dokładnie margarynę z mąką.
2. Dodaj oddzielone żółtko od białka.
3. Na koniec dodaj śmietanę (lub kefir).
4. Teraz zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i miękkie. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodaj kwaśną śmietanę, a jeśli przykleja się do twoich dłoni, dodaj trochę mąki. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki.
5. Ciasto jest gotowe. Teraz pozostaje tylko przygotować z niego jakieś kulinarne arcydzieło. Ja najczęściej piekę proste i pyszne trójkąciki. Trzeba tylko rozwałkować gotowe ciasto i pokroić w trójkąty. Potem zanurzaj trójkąty w ubitym białku, potem obtocz je w cukrze. Ułóż je na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia i piecz na złoty kolor.

Pyszne, prawda? Nawiasem mówiąc ciasto francuskie, według tego przepisu możesz wykorzystać jak tylko chcesz. Mogą to być pyszne słodkie ciasteczka, ciasta albo lekkie przekąski mięsne z dowolnymi dodatkami i domowym sosem.