Ciasto Francuskie – Teraz ciasto francuskie będzie w Twoim domu w 10 minut, kiedy tylko chcesz

Wielu z nas myślało, że samodzielne zrobienie ciasta francuskiego to długa i żmudna procedura. Dostałam ten przepis od przyjaciółki, która zdradzając mi sekret na idealne ciasto francuskie, jednocześnie zaskoczyła mnie łatwością i szybkością jego przygotowania.

 

 

Dziś dzielę się z Wami tym szybkim i prostym przepisem na domowe, uniwersalne ciasto francuskie. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI

  • 200 g margaryny
  • 1 jajko
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 350 g mąki
  • szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE

1. Utrzyj dokładnie margarynę z mąką.

2. Dodaj oddzielone żółtko od białka.

 

3. Na koniec dodaj śmietanę (lub kefir).

4. Teraz zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i miękkie. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodaj kwaśną śmietanę, a jeśli przykleja się do twoich dłoni, dodaj trochę mąki. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki.

 

5. Ciasto jest gotowe. Teraz pozostaje tylko przygotować z niego jakieś kulinarne arcydzieło. Ja najczęściej piekę proste i pyszne trójkąciki. Trzeba tylko rozwałkować gotowe ciasto i pokroić w trójkąty. Potem zanurzaj trójkąty w ubitym białku, potem obtocz je w cukrze. Ułóż je na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia i piecz na złoty kolor.

 

Pyszne, prawda? Nawiasem mówiąc ciasto francuskie, według tego przepisu możesz wykorzystać jak tylko chcesz. Mogą to być pyszne słodkie ciasteczka, ciasta albo lekkie przekąski mięsne z dowolnymi dodatkami i domowym sosem.

 

Wszystko zależy od Twoich własnych upodobań.

error: Content is protected !!