Ciasto drożdżowe z lodówki – Genialny sposób na świeże wypieki każdego dnia. Od dziś, pyszny deser dla bliskich masz na zawołanie

To przepis na genialne ciasto drożdżowe, które przez tydzień będzie w zasięgu ręki czekało na przygotowanie pysznego deseru dla całej rodziny.

 

Zawsze mam gotowe ciasto drożdżowe w lodówce, a moi bliscy świeżą drożdżówkę i bułeczki kiedy tylko mają na to ochotę. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 700 g mąki pszennej + do podsypania
  • 100 g masła lub margaryny
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Drożdże pokrusz i rozpuść w ciepłym mleku z łyżką mąki i cukru. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztop, a następnie wystudź.

 

2. Do miski, wsyp przesianą mąkę, dodaj jajka, pozostały cukier, sól oraz wyrośnięte drożdże. Wymieszaj, dodając na koniec roztopione masło, zagnieć jednolite i gładkie ciasto. W razie potrzeby, podsypuj je mąką.

 

3. Gotowe ciasto, przełóż do woreczka, zawiń i wstaw do lodówki na 2 godziny. Gotowe!

 

Tak przygotowane ciasto, możesz przechowywać w lodówce przez tydzień i w dowolnej chwili upiec ulubione drożdżowe smakołyki. Zajmie Ci to tylko kilka minut, wystarczy wyciągnąć gotowe ciasto z lodówki.

 

Ciasto drożdżowe, przygotowane według tego przepisu, idealnie nadaje się na pyszne drożdżowe bułeczki, również nadziewane owocami, dżemem i rodzynkami. Za taki deser, Twoi bliscy Ci podziękują. Smacznego!
error: Content is protected !!