Ten szybki przepis na ciasto czekoladowe zajmuje tylko 15 minut. Te ciasta są przepyszne.

Błyskawiczne ciasto czekoladowe, które zrobisz w zaledwie 15 minut. To łatwe do zrobienia!

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 150 ml mleka
  • 150 ml oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej

Polewa:

  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mączki kukurydzianej
  • 30 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 100 g ciemnej lub mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Wymieszaj razem jajka i cukier. Powoli dodawaj olej i mleko.

Nie przestawaj mieszać. Dodaj kakao w proszku, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszaj, aż uzyskasz gładką masę.

Umieść przygotowane ciasto na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Piec ciasto w temperaturze 180° przez około 25 minut.

W dużym rondlu podgrzać olej i mleko. Następnie dodać cukier i mąkę kukurydzianą. Do mieszanki dodać kakao. Doprowadzić do wrzenia.

Dodaj kawałki czekolady do przygotowanej polewy. Gotuj jeszcze przez dwie minuty, stale mieszając. Gdy czekolada się rozpuści, wyłącz ogień.

Pamiętaj, aby pokroić ciasto na małe kostki. Rozprowadź polewę czekoladową na cieście. Pozostawić do zastygnięcia. Smacznego!

error: Content is protected !!