Szybkie ciasto czekoladowe, mega proste, a przygotowane zajmie 15 minut. Niezwykle smaczne

Poznaj przepis na ciasto czekoladowe, które przyrządzisz w zaledwie 15 minut.

 

 

Szybki, banalnie prosty w przygotowaniu i pyszny deser, koniecznie spróbuj!

 

 

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki kakao
  • 150 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 250 g mąki pszennej
  • opakowanie proszku do pieczenia

 

Składniki na polewę:

  • 300 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 100 g czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Za pomocą miksera ubij jajka z cukrem, a następnie powoli dodawaj olej i mleko. Miksując bez przerwy wsyp kakao, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Całość bardzo dokładnie wymieszaj, aż do powstania jednolitej masy.

 

 

Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wylej na nią przygotowane ciasto.

 

 

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz przez około 25 minut.

W tym czasie w garnku umieść mleko, cukier, olej i skrobię, następnie wsyp kakao i całość gotuj. Dorzuć pokruszoną czekoladę i ciągle mieszając, gotuj jeszcze przez 2 minuty.

 

 

Gdy ciasto będzie gotowe, pokrój je w kostkę i nakłuj wykałaczką.

 

 

Na koniec polej ciasto przygotowaną wcześniej polewą i pozostaw do zastygnięcia. Opcjonalnie udekoruj całość owocami lub orzechami.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!