Ciasto Cytrynowe – Błogość cytrusowego aromatu, urzeknie każdego domownika

To pyszne, lekkie ciasto, które swoim orzeźwiającym nadzieniem i puszystością nie pozostawi nikogo obojętnym. Idealne ciasto do po południowej filiżanki aromatycznej herbaty. Błogość cytrusowego nadzienia i jego aromatu sprawia, że rozpływa się w ustach. Dla tego smaku warto piec samemu w domowym zaciszu. Ale nie marnujmy czasu i do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 110 g masła
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 żółtko
  • cukier puder do dekoracji

 

 

PRZYGOTOWANIE

1. Wymieszaj śmietanę z sodą, a następnie dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.

 

2. Potem, małymi porcjami dodawaj mąkę. Zagnieć ciasto i podziel je na dwie części.

 

3. Nieobrane cytryny pokrój w plasterki i zmiksuj blenderem ze szklanką cukru.

 

4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę wysmaruj olejem i na całej powierzchni formy, tworząc brzegi, ułóż połowę ciasta.

 

5. Potem wyłóż nadzienie cytrynowe i wygładź.

 

6. Nadzienie przykryj drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem, aby uzyskało złoty kolor.

 

7. Całą powierzchnię ciasta, po nakłuwaj widelcem. Piecz przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z formy, ostudź, posyp cukrem pudrem i mielonymi orzechami. Smacznego!

 

 

Musisz również pamiętać, aby koniecznie sparzyć cytryny przed przygotowaniem nadzienia. W ten sposób pozbędziesz się charakterystycznej goryczki w skórce. A teraz wołaj domowników i rozkoszuj się smakiem pysznego ciasta…

error: Content is protected !!