Pyszne ciastka nasączone syropem cukrowym. Z pewnością skradną serce smakoszy słodyczy. Poznaj przepis

Tureckie ciasteczka, które smakują lepiej niż pączki! A to wszystko tylko z trzech składników.

Polacy kochają słodkości. Na naszych stołach często goszczą domowe wypieki takie jak sernik, makowiec, faworki czy pączki. A gdyby tak wprowadzić do spotkań przy kawie coś nowego, oryginalnego? Proszę bardzo-poznajcie Tulambu, czyli turecki deser w syropie cukrowym.

Przepis na te wyjątkowe ciasteczka udało nam się zdobyć podczas jednej z zagranicznych podróży. Jesteśmy przekonani, że Wam również ten przysmak przypadnie do gustu. A nie będzie to trudne, bo jest przepyszny! I co ważne, prosty i szybki. Zaczynamy.

 

Co będzie nam potrzebne?

 

Składniki na ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 80g masła
  • 4 jajka
  • 450 ml wody
  • olej do smażenia ok. 300 ml, najlepiej słonecznikowy

 

Składniki na syrop:
  • 200g cukru
  • 20 ml soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Niewielki garnek stawiamy na średnim ogniu. Wlewamy do niego wodę, dodajemy masło i czekamy do zagotowania. Potem dosypujemy mąkę przesianą wcześniej przez sito. Mieszamy powoli, aż uzyskamy gładką masę. Gdy ciasto się wyrobi, zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy jaja, ciągle mieszając, żeby wszystko się połączyło.

Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Odcinamy końcówkę.  Na głębokiej patelni albo w garnku rozgrzewamy olej. Wyciskamy powolutku masę na rozgrzany tłuszcz, tak, by wytworzyły się z niej ok. 5-7 cm pałeczki.

Ważne: starajmy się je wyciskać tak, żeby się nie stykały. Gdy pałeczki się równomiernie zarumienią, wyciągamy je i odsączamy przy wykorzystaniu ręcznika papierowego.

Ciasteczka mamy. Czas na syrop! W garnku rozpuszczamy cukier razem z sokiem z cytryny. Gotujemy przez ok. 15 minut. Potem zdejmujemy z ognia i wrzucamy do garnka przygotowane wcześniej pałeczki. Muszą one porządnie nasiąknąć syropem, dlatego najlepiej odczekać jakieś 10 minut nim będą gotowe.

 

Potem nie pozostaje Wam nic innego, jak zajadać się pysznym Tulambu! A jeśli chcecie podać ten przysmak w oryginalny sposób, to już śpieszymy z podpowiedzią! Możecie oblać je czekoladą albo oblepić cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem i rozgniecionymi orzeszkami. Palce lizać!

error: Content is protected !!