Ciasteczka lniane – To rewelacyjny sposób na to, aby jeść i chudnąć jednocześnie

Len ma wyjątkowe zalety dla zdrowia i urody. Nie tylko przeciwdziała zaparciom, ale też wspomaga odchudzanie. A zawarte w nasionach lnu związki śluzowe, skutecznie powlekają błony śluzowe żołądka, łagodząc wrzody.

 

Oprócz tego, nasiona lnu leczą skórę, obniżają poziom złego cholesterolu, a wyciśnięty z nich olej, to jeden z najzdrowszych tłuszczów na świecie. Zatem nie pozostaje nic innego, jak tylko… do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 2 łyżki nasion lnu
  • 135 g mąki pszennej
  • 25g cukru
  • 50 ml wody
  • 3 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przesianą przez sito mąkę, wymieszaj z cukrem, solą i nasionami lnu.

2. Następnie zagotuj wodę z olejem i natychmiast połącz z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszaj. Zagnieć lekkie ciasto, najpierw szpatułką, a następnie rękoma i odstaw na 15 minut.

 

3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok 0,5 mm i pokrój na małe kwadraciki.

4. Poukładaj ciasteczka na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.

 

5. Piecz ciasteczka w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez ok. 10 minut, aż się zarumienią. Smacznego!

 

 

Przyznasz, że to banalnie proste? Ciasteczka lniane wyglądają bardzo apetycznie i są pyszne. Do tego nie musisz martwić się o zbędne kalorie i możesz bezkarnie zajadać się nimi do woli.
Dodam jeszcze, że możesz od razu przygotować podwójną porcję i nadmiar ciasta zamrozić. Wtedy zajmie Ci to tylko chwilkę…

error: Content is protected !!