Idealne połączenie delikatnego ciasta, czosnku z ziołami i sera, to idealna przekąska, dodatek do wielu delikatnych zup-kremów lub pyszna, aromatyczna, ciepła kolacja. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Do wygodnej miski wlej ciepłe mleko, dodaj cukier, drożdże i dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
2. Zdejmij folię, przemieszaj delikatnie składniki i dodaj przesianą mąkę.
3. Następnie dodaj oliwę z oliwek i dobrze ugnieć ciasto. Przykryj ponownie folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę.
4. W tym czasie, z pomocą blendera posiekaj czosnek i koperek, dodaj masło i wymieszaj.
5. Gotowe ciasto cienko rozwałkuj. Na całej jego powierzchni nałóż zmielony koperek z czosnkiem i masłem.
6. Zawiń ciasto w ciasny rulon, przekrój go wzdłuż na pół, a następnie zapleć z nich warkocz, sklejając jego końce.
7. Przełóż chlebek do formy, wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
8. Wierzch, posyp startym serem, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni, przez 30-35 minut.