Chleb z patelni – Robię go zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na pyszne świeże pieczywo. Genialne śniadanie mam w zaledwie kilka minut
Nie ma nic lepszego, jak świeże domowe pieczywo każdego dnia. Zapach, który unosi się w całym domu, przywoła do stołu nawet największego śpiocha.
Genialny, prosty w przygotowaniu i szybki przepis na doskonałe śniadanie dla całej rodziny. To lubi każda Pani domu. Do dzieła!
SKŁADNIKI (na 2 bochenki chleba o wadze 400 g):
-
500 g mąki pszennej
-
330 ml wody
-
10 g soli
-
5 g suszonych drożdży (lub 15 g drożdży świeżych)
-
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
1. W wysokiej misce, wymieszaj mąkę, drożdże, sól i wodę.
2. Zagnieć jednolite i gładkie ciasto. Następnie podziel je na dwie równe części i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto po wyrośnięciu, podwoi swoją objętość.
3. Ułóż ciasto na wysmarowaną olejem patelnię i piecz na średnim ogniu pod przykryciem przez 12-15 minut.
4. Teraz, wysmaruj wierzch ciasta olejem i przewróć na drugą stronę. Możesz pomóc sobie talerzem.
5. Piecz pod przykryciem przez kolejne 12-15 minut.
6. Chleb po upieczeniu, pokrój i wołaj bliskich do stołu. Gotowe!