Chleb z patelni – Robię go zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na pyszne świeże pieczywo. Genialne śniadanie mam w zaledwie kilka minut

Nie ma nic lepszego, jak świeże domowe pieczywo każdego dnia. Zapach, który unosi się w całym domu, przywoła do stołu nawet największego śpiocha.

 

Genialny, prosty w przygotowaniu i szybki przepis na doskonałe śniadanie dla całej rodziny. To lubi każda Pani domu. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI (na 2 bochenki chleba o wadze 400 g):
  • 500 g mąki pszennej
  • 330 ml wody
  • 10 g soli
  • 5 g suszonych drożdży (lub 15 g drożdży świeżych)
  • olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wysokiej misce, wymieszaj mąkę, drożdże, sól i wodę.

 

2. Zagnieć jednolite i gładkie ciasto. Następnie podziel je na dwie równe części i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto po wyrośnięciu, podwoi swoją objętość.

 

 

3. Ułóż ciasto na wysmarowaną olejem patelnię i piecz na średnim ogniu pod przykryciem przez 12-15 minut.

 

4. Teraz, wysmaruj wierzch ciasta olejem i przewróć na drugą stronę. Możesz pomóc sobie talerzem.

 

5. Piecz pod przykryciem przez kolejne 12-15 minut.

 

6. Chleb po upieczeniu, pokrój i wołaj bliskich do stołu. Gotowe!

 

Pyszny, delikatny i z chrupiącą skórką chlebek z patelni, najlepiej smakuje z masełkiem i serem lub ulubioną szynką. Smacznego!

error: Content is protected !!