Castella- Szybkie jajeczne ciasto, bez dodatku proszku do pieczenia oraz sody. Tak szybko tego smaku nie zapomnisz.

Pyszne jajeczne ciasto pochodzi z Portugali, w dosłownym tłumaczeniu oznacza ono ,, chleb z Kastylii”. Do przygotowania ciasta Castella nie potrzebujesz dodać proszku do pieczenia oraz sody, a przez długi czas zachowuje swoją świeżość.

 

Potrzebne składniki są bardzo łatwo dostępne, a przygotowanie ciasta jest banalnie proste, z wielką łatwością ugościsz swoich nieoczekiwanych gości. W każdym towarzystwie idealnie wyglądające oraz pięknie pachnące ciasto , świetnie smakuje z podaną aromatyczną kawą oraz herbatą. Zapraszam na przepis!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 100 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 6 jajek
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • Do smaku ekstrakt waniliowy

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.W garnku podgrzej mleko z masłem na małym ogniu. Zdejmij z ognia, następnie odstaw na bok, aż przestygnie.

 

2.Przesianą mąkę stopniowo dodawaj, na wysokich obrotach mikserem, wymieszaj całość na jednolita masę. Później dodawaj stopniowo żółtka, a ekstrakt waniliowy dodaj na koniec. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki.

 

3.Na sztywno w misce ubij białka z dodatkiem cukru, następnie z wcześniej przygotowaną żółtkową masą, połącz ubite białka.

 

4. Do mniejszej formy przelej przygotowane ciasto, następnie do większej z dodatkiem wody wstaw tą mniejszą z ciastem.

 

5. Piecz przez 70 minut w rozgrzanym piekarniku do 150 stopni. Ciasto jest gotowe, gdy całkowicie wystygnie.

Możesz przekroić Castellę, następnie ulubionym dżemem posmarować albo powidłami, posypać cukrem pudrem lub cynamonem, oraz podawać z bitą śmietaną . W każdej nowej wersji smakuje wyśmienicie. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!