Bułeczki drożdżowe „Kawior” – Delikatne, miękkie i puszyste, doskonałe na pyszne i wyjątkowe śniadanie dla Twoich bliskich

Jakość pieczywa, zakupionego w osiedlowym sklepie pozostawia wiele do życzenia. Nie ma nic lepszego, jak doskonałe, świeże bułeczki drożdżowe, które przygotujesz szybko i w domowym zaciszu każdego dnia.

 

Bułeczki drożdżowe „Kawior”, pięknie wyglądają i nieco przypominają w dużym powiększeniu kawior. Moje najmłodsze pociechy je wprost uwielbiają, mogą je łatwo oderwać i mieszczą się bez problemu w ich małych rączkach. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 200 g
  • Mleko 170 g
  • Cukier 20 g
  • Drożdże 3 g
  • Sól 1 łyżeczka
  • Masło 10 g

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W ciepłym mleku, rozpuść drożdże, następnie dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Przykryj naczynie czystą ściereczką i odstaw na 10 minut.

2. W tym czasie, do miski wsyp mąkę i sól, dodaj zaczyn drożdżowy, roztopione masło, wymieszaj i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Powinno być nieco lepkie – Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1 godzinę.

3. Na posypany mąką blat roboczy, wyłóż ciasto i ponownie je zagnieć. Potem nieco rozwałkuj i pokrój w małe kwadraciki.

4. Z każdego kwadracika uformuj małą kulkę i układaj jedną przy drugiej na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia. Wszystkie kulki z wierzchu, wysmaruj mlekiem.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160°C, przez 18 minut – aż się zarumienią. Gotowe!

 

Pyszne bułeczki można odrywać i jeść samodzielnie lub posmarowane masełkiem, masłem orzechowym, nutellą lub domowym, owocowym dżemem do kubka ciepłego kakao. Smacznego!
error: Content is protected !!