W głębokim naczyniu umieść i połącz ze sobą następujące składniki: drożdże, mleko oraz 3 łyżki cukru. Pozostaw na 10 minut. W tym czasie ubij 1 jajko z wanilią. Przesiej mąkę i dodaj do ubitego jaja. Z powstałej masy zagnieć ciasto. Dodaj do niego miękkie masło i sól, a następnie mieszankę z drożdżami.
Ponownie zagnieć i uformuj w kulkę. Ciasto powinno posiadać miękką konsystencję, która nie przykleja się do dłoni w trakcie wyrabiania. Przełóż ciasto do wybranego naczynia i nakryj folią spożywczą. Odstaw je, żeby wyrosło, na czas około 1-2 godziny. Powinno ono powiększyć swoją objętość co najmniej 2 razy.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Obierz owoce i pokrój w kostkę, po czym przełóż je na patelnię i duś na średnim ogniu. Skrop je sokiem z cytryny, dodaj rodzynki oraz resztę cukru. Po około 20 minutach, gdy woda odparuje, możesz dodać cynamon. Zostaw jabłka pod przykrywką do wystygnięcia. Wróć do ciasta.
Zagnieć je jeszcze raz i podziel na niewielkie kawałki, z których uformujesz kulki, po czym owiniesz w folię i odstawisz na następny kwadrans. Po tym czasie, na posypanej mąką powierzchni, ułóż kulki z ciasta, a w ich środku umieść nadzienie. Rozwałkuj, a następnie uformuj bułeczki i ułóż na wyłożonej pergaminem blasze.