Puszyste, miękkie bułeczki są lekko słodkie i bardzo sycące, wypełnione jabłkowym nadzieniem z nutą cynamonu. Przepis.

Poniżej znajdziesz przepis na drożdżowe bułeczki z jabłkami, których smak z pewnością przypomni Ci dziecięce lata. Znakomicie nadają się jako przekąska do pracy czy drugie śniadanie do szkoły.

 

 

Potrzebne produkty:
  • jabłka – 800 g
  • mąka pszenna – 350 g
  • jajka – 2 szt.
  • mleko – 250 ml
  • masło – 40 g
  • drożdże – 40 g
  • cukier – 6 łyżek
  • połowa cytryny
  • dodatki: wanilia, rodzynki, cynamon, sól – do smaku

 

Sposób przygotowania:

W głębokim naczyniu umieść i połącz ze sobą następujące składniki: drożdże, mleko oraz 3 łyżki cukru. Pozostaw na 10 minut. W tym czasie ubij 1 jajko z wanilią. Przesiej mąkę i dodaj do ubitego jaja. Z powstałej masy zagnieć ciasto. Dodaj do niego miękkie masło i sól, a następnie mieszankę z drożdżami.

Ponownie zagnieć i uformuj w kulkę. Ciasto powinno posiadać miękką konsystencję, która nie przykleja się do dłoni w trakcie wyrabiania. Przełóż ciasto do wybranego naczynia i nakryj folią spożywczą. Odstaw je, żeby wyrosło, na czas około 1-2 godziny. Powinno ono powiększyć swoją objętość co najmniej 2 razy.

W tym czasie przygotuj nadzienie. Obierz owoce i pokrój w kostkę, po czym przełóż je na patelnię i duś na średnim ogniu. Skrop je sokiem z cytryny, dodaj rodzynki oraz resztę cukru. Po około 20 minutach, gdy woda odparuje, możesz dodać cynamon. Zostaw jabłka pod przykrywką do wystygnięcia. Wróć do ciasta.

Zagnieć je jeszcze raz i podziel na niewielkie kawałki, z których uformujesz kulki, po czym owiniesz w folię i odstawisz na następny kwadrans. Po tym czasie, na posypanej mąką powierzchni, ułóż kulki z ciasta, a w ich środku umieść nadzienie. Rozwałkuj, a następnie uformuj bułeczki i ułóż na wyłożonej pergaminem blasze.

 

Ich wierzch posmaruj ubitym jajkiem i obsyp cukrem. Piecz przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

error: Content is protected !!