Błyskawiczny domowy majonez – goście poproszą o przepis.

Majonez jest sosem powszechnie znanym i lubianym. Spotkać go można w wielu kuchniach na świecie. Dzięki naszemu banalnie prostemu przepisowi zaskoczysz domowników lub gości domową wersją majonezu. Jego smak sprawi, że nie będziesz chciał sięgać po sklepowe odpowiedniki. A jego przygotowanie zajmuje tylko kilkanaście minut!

 

 

Składniki:
  • 300 ml oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 ząbek czosnku (świeżo posiekany)
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka octu

 

 

Przygotowanie:
Wszystkie wymienione składniki, poza olejem, wrzuć do blendera. Włącz urządzenie i stopniowo zwiększaj obroty. Kiedy wszystko będzie dokładnie wymieszane, cienkim strumieniem zacznij wlewać olej. Sos będzie gęstniał sukcesywnie w miarę ubijania, aż do uzyskania kremowej, jednolitej konsystencji.  Aby uzyskać ładniejszy kolor możesz dosypać jeszcze szczyptę naturalnego barwnika – kurkumy. I gotowe!

 

 

Czyż to nie proste?! Domowy majonez możesz zjeść od razu albo przechowywać w lodówce maksymalnie 3-4 dni (najlepiej szczelnie zamknięty w słoiku).

error: Content is protected !!