Błyskawiczny domowy majonez – goście poproszą o przepis.
23 678
Majonez jest sosem powszechnie znanym i lubianym. Spotkać go można w wielu kuchniach na świecie. Dzięki naszemu banalnie prostemu przepisowi zaskoczysz domowników lub gości domową wersją majonezu. Jego smak sprawi, że nie będziesz chciał sięgać po sklepowe odpowiedniki. A jego przygotowanie zajmuje tylko kilkanaście minut!
Składniki:
300 ml oleju słonecznikowego
1 jajko
1 czubata łyżeczka ostrej musztardy
1 ząbek czosnku (świeżo posiekany)
pieprz do smaku
1 łyżeczka octu
Przygotowanie:
Wszystkie wymienione składniki, poza olejem, wrzuć do blendera. Włącz urządzenie i stopniowo zwiększaj obroty. Kiedy wszystko będzie dokładnie wymieszane, cienkim strumieniem zacznij wlewać olej. Sos będzie gęstniał sukcesywnie w miarę ubijania, aż do uzyskania kremowej, jednolitej konsystencji. Aby uzyskać ładniejszy kolor możesz dosypać jeszcze szczyptę naturalnego barwnika – kurkumy. I gotowe!
Czyż to nie proste?! Domowy majonez możesz zjeść od razu albo przechowywać w lodówce maksymalnie 3-4 dni (najlepiej szczelnie zamknięty w słoiku).