Babeczki na Kwaśnej Śmietanie – To smak mojego dzieciństwa. Łatwo i szybko zachwyć swoich bliskich.

Te babeczki od zawsze goszczą na moim stole, nie tylko do niedzielnej kawy, aromatycznej herbaty lub kubka kakao, ale również na wszelkich uroczystościach i podczas Świąt.

 

Delikatne i puszyste babeczki z zestawu składników, które zawsze znajdziesz w swojej kuchni, swoją prostotą od razu urzekną Ciebie i Twoich bliskich…

 

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g masła
  • 5 łyżek śmietany
  • 2 łyżka mąki
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • formy do pieczenia

 

 

PRZYGOTOWANIE

1. Ubij cukier i cukier waniliowy z jajkiem. Cukier musi całkowicie się rozpuścić.

 

2. Dodaj trochę miękkiego masła i dobrze wymieszaj. Możesz zmiękczyć masło, wkładając je na chwilę do kuchenki mikrofalowej.

 

3. Kontynuując ubijanie, dodaj śmietanę.

4. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie małymi porcjami dodawaj do masy i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

 

5. Wypełnij formy ciastem do 2/3 wysokości. Piecz babeczki w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni przez 20–25 minut.

 

6. Sprawdzaj gotowość babeczek wykałaczką lub drewnianym patyczkiem. Jeśli jest sucha – babeczki są gotowe. Smacznego!

 

 

Teraz dostępne są w sprzedaży silikonowe formy, lub papierowe-specjalne foremki do babeczek. Nie wymagają one smarowania tłuszczem. Wystarczy wlać ciasto i upiec!

 

Proste i szybkie w wykonaniu babeczki, według tego przepisu są słodkie i niewiarygodnie smaczne. Jednak kiedy zapragniesz czegoś więcej – nic straconego! Zawsze możesz dodać rodzynki, suszone morele, orzechy lub owoce.

 

Każda wersja będzie z pewnością wyjątkowa i warta spróbowania…

error: Content is protected !!