Pszczółka- pyszne ciasto miodowe, które posmakuje każdemu. Ten wspaniały smak zostanie z Tobą na dłużej.

Rewelacyjnie smakuje oraz pięknie wygląda. Lepszego ciasta na pewno nie znajdziesz, aby w ten sposób zachwycić swoich bliskich. Poświęcić musisz jemu więcej czasu , ale efekt końcowy jest rewelacyjny.

 

Zaproszeni goście będą zachwycać się nad świetnym połączniem miodowego ciasta oraz pysznego kremu. Koniecznie musisz spróbować ten przepis!

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 2 jajka
  • 500-550 g mąki
  • 50 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 250 g cukru
  • Łyżeczka sody

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA KREM:
  • 150-200 g cukru
  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki

 

WYKONANIE:

1.Wymieszaj jajka w garnku z cukrem oraz płynnym miodem.

2.Na małym ogniu podgrzewaj przygotowaną mieszankę do momentu całkowicie rozpuszczenia się cukru.

3.Następnie dodaj sodę, gdy objętość zacznie się podwajać oraz będzie się pieniła, musisz przez 30 sekund energicznie mieszać , a potem zdjąć z ognia.

 

4.Dodawaj powoli mąkę, a gdy będziesz mieszała to stopniowo schładzała będzie się masa. Zagnieć na miękkie oraz gładkie ciasto.

 

 

5.Przygotowane ciasto na 8 części podziel, następnie kulki z nich uformuj. Przełóż na talerz i przykryj folią spożywczą, następnie do lodówki wstaw.

6.W między czasie możesz przygotować krem: do małego garnka wsyp cukier, mąkę, cukier waniliowy oraz jajka i za pomocą trzepaczki całość wymieszaj. Stopniowo wlewaj mleko i całość dokładnie mieszaj. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu, często mieszając, gdy zacznie gęstnieć to szybko z ognia zdejmij.

7.Dodaj miękkie masło do gorącej masy, mieszaj do momentu rozpuszczenia się masła. Przygotowany krem przykryj folią spożywczą i w temperaturze pokojowej odstaw do momentu przestygnięcia kremu.

8.Na papierze do pieczenia rozwałkuj schłodzone kulki , na cienkie placki. Następnie każdy z osobna piecz przez 3-4 minuty w 180 stopniach.

 

9.Z upieczonych, ciepłych placków ciasta , wytnij rozmiar jaki ma spód Twojej formy (moja blacha ma 22 cm), następnie odcięte kawałki zblenduj.

 

10.Wszystkie placki układaj kolejno jeden na drugim, przekładaj wcześniej przygotowanym kremem. Wierzch oraz boki ciasta również wysmaruj. Zbiedowanym ciastem posyp , posmarowane brzegi oraz wierzch ciasta. To wszystko!

 

Przez kilka godzin przechowuj w lodówce pyszne ciasto o pięknej nazwie ,,Pszczółką”. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!