Potrzebne składniki są bardzo łatwo dostępne, a przygotowanie ciasta jest banalnie proste, z wielką łatwością ugościsz swoich nieoczekiwanych gości. W każdym towarzystwie idealnie wyglądające oraz pięknie pachnące ciasto , świetnie smakuje z podaną aromatyczną kawą oraz herbatą. Zapraszam na przepis!
1.W garnku podgrzej mleko z masłem na małym ogniu. Zdejmij z ognia, następnie odstaw na bok, aż przestygnie.
2.Przesianą mąkę stopniowo dodawaj, na wysokich obrotach mikserem, wymieszaj całość na jednolita masę. Później dodawaj stopniowo żółtka, a ekstrakt waniliowy dodaj na koniec. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki.
3.Na sztywno w misce ubij białka z dodatkiem cukru, następnie z wcześniej przygotowaną żółtkową masą, połącz ubite białka.
4. Do mniejszej formy przelej przygotowane ciasto, następnie do większej z dodatkiem wody wstaw tą mniejszą z ciastem.
5. Piecz przez 70 minut w rozgrzanym piekarniku do 150 stopni. Ciasto jest gotowe, gdy całkowicie wystygnie.
Możesz przekroić Castellę, następnie ulubionym dżemem posmarować albo powidłami, posypać cukrem pudrem lub cynamonem, oraz podawać z bitą śmietaną . W każdej nowej wersji smakuje wyśmienicie. Życzę smacznego!