Nalewka z kwiatów bzu- pomoże na 11 problemów zdrowotnych, moje sąsiadki są zachwycone.

Wiele osób ma w swoim ogrodzie kwiaty bzu. Jest on nie tylko pięknie pachnącym kwiatem, ale również ma działanie lecznicze. Jednak warto wiedzieć jak prawidłowo go stosować. U mnie sprawdza się nalewka z bzu.

 

Przygotowanie tej nalewki jest proste, a jej zastosowanie jest wszechstronne: gdy dolega Ci ból mięśni lub stawów wystarczy posmarować nalewka bolące miejsce, jak dopada się migrena posmaruj nią skronie, a zobaczysz że szybko przejdzie.

 

Każdej wiosny przygotowuje nalewkę, gdy mi pomogła z kolanem , a mojemu mężowi z bólem ramienia. Do przygotowania nalewki potrzebne będą kwiaty bzu oraz biały alkohol ( alpa francówka) .

 

WŁAŚCIWOŚCI NALEWKI:
  • Łagodzi ból przez zapalenie stawów
  • Pomaga na bóle mięśni oraz stawów
  • Posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne
  • Pomaga w przypadku problemów ze skórą
  • Pomaga w stanach zapalnych jamy ustnej – rozpuszczaj w filiżance wody i płucz gardło
  • Stosowana jest jako dodatek podczas kąpieli, gdyż pomaga rozładować napięcie oraz odpręża
  • Pomocna jest przy migrenach oraz bólach głowy
  • Ma cudowne działanie na urodę -gdyż spowalnia starzenie się skóry

 

Jak zrobić nalewkę?

1.Zalej alkoholem kwiaty bzu.

2. Przygotowaną mieszankę odstaw na 7-10 dni w ciemny oraz zimnym miejscu. PO upływie tych dni przecedź przez gazę i ciesz się gotową nalewką.

 

W jaki sposób jej używać?

Stosuj jako okłady na miejsca, które Cię bolą lub po prostu nacieraj.

 

Syrop z bzu

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 750 gram lub 1 kilogram cukru ( może być cukier trzcinowy)
  • Litr wody
  • 30 gram kwasku cytrynowego
  • 20 gałązek bzu ( najlepsze są jeszcze nie rozkwitnięte całkowicie kwiaty)
  • Cytryna umyta oraz pokrojona w plasterki

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Potrzebne będą tylko płatki kwiatów.

 

2.Na małym ogniu gotuj przez 5 minut wodę z dodatkiem cukru.

 

3.Dodaj również plasterki cytryny oraz kwasek cytrynowy. Do 3 litrowego pojemnika włóż przygotowane płatki kwiatów, następnie zalej je syropem cukrowym. Na trzy dni przenieś do zimnego pomieszczenia, po upływie tego czasu odcedź i wlej do mniejszych i czystych pojemników.

 

Pamiętaj, aby przechowywać w chłodnym miejscu. Jeśli chcesz przedłużyć jego okres przydatności dodaj odrobinę kwasku sorbowego. Życzę powodzenia!

error: Content is protected !!