Gzik wielkopolski z dodatkiem pyry- Podaje od wielu lat i za każdym razem kradnie serca wszystkim. Przekonaj się, że warto spróbować.

Każdy musi spróbować gzika podawanego z pyrą. W moim domu od zawsze gości on na stole. Moja rodzina uwielbia to danie i nie wyobraża sobie, żeby go nie było. Spróbuj, a zobaczysz jaki jest pyszny.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:

 

  • 600 gram twarogu
  • 9 ziemniaków
  • 200 gram kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki soli
  • Pęczek szczypiorku
  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego
  • Szczypta cukru

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

1. Umyj ziemniaki w mundurkach o średniej wielkości i ugotuj w wodzie z łyżeczką soli do miękkości.

2. Gdy już się ugotują przełóż na deskę do krojenia lub talerz, aby ostygły.

 

3. Przygotuj teraz gzika: Do miski włóż twaróg dodaj śmietanę oraz posiekany szczypiorek. Do smaku dopraw łyżeczką soli, szczypta cukru oraz ¼ łyżeczki pieprzu, wszystko dokładnie wymieszaj.

4. Ziemniaki wystudzone przekrój na pół, następnie połóż dużą porcję gzika na każdym z nich. To już wszystko!

 

Zanim podasz posyp na gzika posiekany szczypiorek oraz mielony świeżo pieprz. Jest przepyszny. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!