Oto przepis na przepyszne zrazy ukraińskie, które będą doskonała odskocznią od tradycyjnych i powielanych cały czas potraw.

Marzysz o smacznym, ale i sytym obiedzie? Zrazy ukraińskie to coś dla Ciebie ! Tak naprawdę to zwykłe kotlety połączone z cebulą i sosem, do którego pasuje wszystko. Spróbuj i sprawdź, jakie to przepyszne!

 

 

Cebula w tym daniu nie pełni funkcji głównego składnika, dlatego nie należy jej się obawiać. Jej dodatek służy jako wzmacniacz smaku. To właśnie mięso jest najważniejsze i to jego porcja musi być największa. Zobaczysz sam jakie to pyszne danie!

 

Zrazy z dodatkiem cebuli

  • 400 g mięsa,
  • 300 g kwaśnej śmietany (20%),
  • 250 g cebuli,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki,
  • 150 g mąki,
  • 2 łyżeczki ziarnistego pieprzu,
  • pęczek świeżego koperku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki octu,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka cukru.

 

Sposób przygotowania

Mięso pokroić na kawałki o grubości 1 cm. Ubić je, a następnie doprawić solą i pieprzem. Przełożyć je do pojemnika i trzymać je tam przez około 15 minut. Cebulę skroić w półpierścienie, może być 1 cała lub pół, jeśli zależy nam tylko na wzmocnieniu smaku. W osobnym naczyniu wymieszaj olej z octem, solą i pieprzem i dodaj trochę koperku. Cebula niech będzie marynowana osobno przez około 10 minut.

Po marynowaniu i odczekaniu czas na wyłożenie cebuli na mięso i zawinięcie jej w roladki. Następnie pora obtoczyć ją w mące i smażyć do czasu, aż uzyska złoty kolor.

Usmażone rumiane roladki ułożyć na osobnym talerzu a na tłuszczu na patelni rozrzucić resztę cebuli, która nam pozostała. Najpierw należy ją odrobinę posiekać. Do cebuli wlać śmietanę, dodać paprykę, kilka łyżek mąki i koperek wcześniej drobno posiekany. Do sosu należy dodać wodę, by nie był zbyt gęsty.

Do przygotowanego sosu dodać roladki tak, aby były całe przykryte. Jeśli to się nie uda, należy dodać jeszcze trochę wody. Następnie dusić wszystko na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do spożycia.

Takie roladki możemy podawać zarówno z ziemniakami, jak i kaszą, ryżem czy makaronem. W zależności od tego, jakie dodatki lubimy, każde będą się świetnie komponować z roladkami.

 

Pamiętaj, że zawsze możesz dodać coś od siebie lub zmodyfikować, pod koniec smażenia wrzuć ser, nadaj kremowy smak lub spraw, że będzie jeszcze bardziej zielono za sprawą wrzuconej do naczynia pietruszki.

error: Content is protected !!