Rafaello w domu jest lepsze niż kupowanie go w sklepie. Z tego przepisu powstaną 4 praliny.

Rafaello to znany kokosowy cukierek, który większość ludzi uwielbia. Ma chrupiące wnętrze i jest bardzo popularny.

 

Zawiera wiele chemikaliów, tak jak inne kupne słodycze. Powinniśmy unikać ich w naszej diecie. Oto przepis na domowe Rafaello z 4 składników. Jest zdrowsze niż wersja kupiona w sklepie. To proste!

 

Składniki

  • Wafle – 1 duże opakowanie
  • Biała czekolada – 100g
  • Wiórki kokosowe – 50g
  • Migdały – Ilość zależy od tego ile mamy przygotowanych kulek Rafaello

 

Przygotowanie

Zacznij od usunięcia skórki z migdałów. Przez około pięć minut możesz moczyć orzechy w ciepłej wodzie, aby to ułatwić. Następnie, pokrusz wafle. Użyj noża do ciasta lub tłuczka do mięsa, aby zmiażdżyć wafle.

Teraz rozpuść białą czekoladę. Możesz również użyć mikrofalówki, jeśli masz mało czasu. Miskę można umieścić w gorącej kąpieli wodnej. Pamiętaj, że im szybciej czekolada się topi, tym drobniej jest posiekana.

Połącz masę czekoladową z wafelkami. Możesz zachować trochę (około 3 łyżki stołowe) do dekoracji na później.

Z masy czekoladowej i wafelków uformuj kulki. Pamiętaj, aby w każdej kulce znalazł się jeden migdał. Umieść kulki w lodówce.

 

Po 20 minutach możesz wyjąć kulki z lodówki i obtoczyć je w roztopionej czekoladzie lub wiórkach kokosowych. Teraz możesz cieszyć się domowymi kulkami kokosowo-czekoladowymi! Smacznego 😉

error: Content is protected !!