Przepyszny smak wątróbki. Mój mąż jest mistrzem tego dania.

Fani wątróbki wiedzą, że warto ją jeść bo ma bardzo dużo wartości odżywczej. Świeża wątróbka cielęca lub wołowa jest idealna do podniesienia hemoglobiny we krwi , a najważniejsze że jest nie droga.

 

Przekonasz się, że wątróbka z tego przepisuj jest delikatna i rozpływa się w ustach.

SKŁADNIKI:
  • 600 gram wołowej wątroby
  • 3 ząbki czosnku
  • Cebula
  • Pół łyżeczki sody
  • Jajko
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżeczka soli
  • Do panierowania mąka kukurydziana
  • Do smażenia olej roślinny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Wątrobę umyj, osusz i na duże kawałki pokrój.

2. Następny krok to przygotowanie marynaty: do miski wbij jajko , dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przypraw sodą , cukrem i solą. Wątróbkę wymieszaj ze wszystkimi składnikami odstaw na całą noc lub chociaż na dwie godziny do lodówki.

3. Na małej ilość oleju podsmaż pokrojoną cebulę w półpierścienie. Przenieś usmażoną na talerz.

4. Każdy kawałek wątróbki obtocz w mące kukurydzianej i smaż na patelni tej co była smażona cebula. Na odrobinie masła podsmaż z obydwu stron na złoty kolor.

5. Jeśli wątróbka jest równomiernie podsmażona dodaj cebulę i wszystko wymieszaj, następnie przykryj i smaż przez 5 minut na małym ogniu.

 

Tak przygotowana wątróbka jest delikatna i miękka, po prostu rozpływa się w ustach. Jest to najlepszy przepis na wątróbkę jaki jadłam.

 

Spróbuj a przekonasz się, że nie pożałujesz. Podziel się swoją opinią.

error: Content is protected !!