Niesamowicie pyszne bułki bekonowo- serowe, jeszcze nigdy nie jadłam tak pysznej przekąski.

Z najlepszego zakwasu upieczesz doskonałe bułeczki.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:

 

Na ciasto:

  • Kostka drożdży
  • ½ kg mąki pszennej
  • 1,5 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżki mleka
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka cukru

 

Do nadzienia:

  • 100 gram suszonej szynki
  • 200 gram bekonu
  • 150 gram żółtego sera w kostce

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Do miski wlej letnie mleko i dodaj drożdże, następnie wymieszaj, dodaj cukier i mąkę dokładnie połącz ze sobą składniki i odstaw, aby drożdże mogły popracować.

2. Dodaj pozostałe składniki, wyrób ciasto i oprósz je mąką. Odstaw na około godzinę, aby ciasto mogło urosnąć.

3. Gotowe ciasto podziel na 10 części.

 

4. Każdą podziel na 3 kolejne kawałki.

5. Z każdej części zrób warkocz. Na przemian z boczkiem splataj w rulon.

6. Połóż gotowe warkocze na formie do pieczenia.

 

7. Posyp startym serem oraz pokrojoną w kostkę szynkę.

8. Piecz przez 10 minut na złoty kolor w 200 stopniach.

 

9. Bułeczki w kształcie warkoczyka są gotowe.

 

I to już cały przepis. Smacznego!

error: Content is protected !!