Pyszne ciasto wiatraczek- zawsze robię na każde przyjęcie rodzinne.

Przecięte na pół ciasto, przełożone kremem to właśnie tak uzyskasz ten pyszny deser. Banalne w przygotowaniu, a smak zachwyci każdego.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:

Do kremu:

  • 60 gram mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • 150 gram cukru pudru

 

Na ciasto:

  • 120 gram mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 80 gram masła
  • 100 ml mleka
  • 160 gram masła
  • 3 jajka
  • Szczypta soli
  • cukier waniliowy

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Do garnka wbij jajka i dodaj cukier. Ubijaj z mąką kukurydzianą. Dodaj mleko i gotuj na średnim ogniu, aż uzyskasz gęstą śmietankę.

2. Gotową śmietankę wlej do miski, folią spożywczą przykryj i odstaw do ostygnięcia. Do garnka wlej mleko i wodę, dodaj sól i masło i gotuj do roztopienia się masła. Gdy będzie roztopione już masło dodaj mąkę. Gotuj i mieszaj około 1-2 minut. Odłóż ciasto, żeby trochę ostygło i wbijaj po kolei jajka.

3. Dwie blaszki o średnicy 20 cm wyłóż papierem i wylej po połowie ciasta. Piecz w 200 stopniach przez 10-15 minut. Miękkie masło wraz z cukrem waniliowym mieszaj i powoli dodawaj cały czas mieszając schłodzoną śmietankę.

4. Teraz połączymy deser w całość. Jeden krążek ciasta połóż do foremki, połóż na niego krem i przykryj kolejnym krążkiem. Przechowuj w lodówce co najmniej przez 3 godziny. Gotowe ciasteczka posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!

error: Content is protected !!