Pyszne miodowe ciasteczka do kawy- robię po raz kolejny w tym tygodniu i nie mogę oprzeć się ich smakiem.

Miodowe ciasteczka pasują do kawy jak i na świąteczny stół. Przygotowanie ich jest na prawdę banalnie proste i każdy zachwyci się ich smakiem. Ciastka będą świeże naprawdę długo, chyba że znikną tak szybko jak u mnie w domu.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 10 dkg margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 45 dkg mąki
  • 20 dkg cukru
  • Łyżeczka sody odczyszczonej
  • 2 jajka

 

NADZIENIE:
  • 20 dkg masła
  • 4 szklanki mleka
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki grubej
  • Cukier puder

 

Polewa:
  • Tłuszcz i gorzka czekolada

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Na początku przygotuj ciasto. Oprócz mąki wszystkie składniki włóż do garnka. Gotuj do momentu rozpuszczenia się cukru, uważaj żeby się nie przepalił. Na przygotowaną mąkę wlej cała zawartość garnka.

2. Dokładnie wyrób ciasto i odłóż go na 2 godziny. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia , następnie wycinaj z ciasta kółka o średnicy 3cm i wykładaj na blachę. Piecz w 180-200 stopni przez 7 minut.

 

3. Przygotuj nadzienie: Do garnka wlej mleko i dodaj mąkę , cukier waniliowy gotuj aż zacznie gęstnieć. Odstaw do ostygnięcia. Masło ubij z cukrem, następnie dodawaj stopniowo ostygniętą masę.

4. Ubij na gęstą masę i układaj na upieczonych kółkach. Zanurz w polewie, którą przygotujesz z roztopionej czekolady i odrobiny tłuszczu. Jako dekoracji użyj drobno posiekanych orzechów. Smacznego!

 

error: Content is protected !!