Pyszne ciasto jabłkowe- nie trzeba piec, a ciasto i tak rozpłynie się w ustach. Przepis poniżej.

Szybko przygotujesz przepyszne ciasto jabłkowe bez pieczenia. Idealny deser na jesienna pogodę.

 

Przygotuj:
  • 300 gram maślanych herbatników

 

Nadzienie jabłkowe:
  • 600 gram jabłek (oczyszczonych i grubo startych)
  • Opakowanie budyniu waniliowego
  • ¼ cytryny (sok z cytryny)
  • 2 łyżki wody

 

Budyniowe nadzienie:
  • Opakowanie budyniu waniliowego
  • 450-500 ml mleka
  • Łyżka mąki gładkiej
  • Łyżka cukru
  • 250 gram miękkiego twarogu
  • Szczypta soli
  • 2 jajka

 

Lukier: 

  • 100 gram śmietanki do ubijania (33% lub więcej)
  • 100 gram gorącej czekolady

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Przygotuj jabłkowe nadzienie- starte jabłka skrop sokiem z cytryny, wtedy nie będą zmieniały koloru.

2. Jabłka wrzuć do garnka i dodaj ½ łyżki wody. Duś na małym ogniu przez 8-10 minut, dodaj budyń wymieszany z wodą, gotuj do zgęstnienia pamiętaj cały czas mieszaj. Nadzienie budyniowe: Przygotowanie budyniu krok po kroku.

3. 2/3 mleka podgrzej z cukrem. W 1/3 mleka wymieszaj budyń, żółtka i mąkę, następnie dodaj do gotującego się mleka, od czasu do czasu mieszaj do momentu zgęstnienia budyniu. Gdy budyń będzie stygł ubij na sztywno białka z solą. Do ciepłego budyniu dodaj twarożek i ubite białka.

4. Połowę ciastek ułóż na formie do pieczenia. Połóż na ciastka mieszankę jabłkową i dokładnie wyrównaj. Następnie połóż nadzienie budyniowe , również wyrównaj i ułóż kolejną warstwę ciastek. Polej polewą czekoladową (Do podgrzanej śmietany dodaj połamaną na kawałki czekoladę . Odstaw na kilka minut, następnie wymieszaj aż będzie gładki lukier).

Smacznego!

error: Content is protected !!