Lukier:
1. Przygotuj jabłkowe nadzienie- starte jabłka skrop sokiem z cytryny, wtedy nie będą zmieniały koloru.
2. Jabłka wrzuć do garnka i dodaj ½ łyżki wody. Duś na małym ogniu przez 8-10 minut, dodaj budyń wymieszany z wodą, gotuj do zgęstnienia pamiętaj cały czas mieszaj. Nadzienie budyniowe: Przygotowanie budyniu krok po kroku.
3. 2/3 mleka podgrzej z cukrem. W 1/3 mleka wymieszaj budyń, żółtka i mąkę, następnie dodaj do gotującego się mleka, od czasu do czasu mieszaj do momentu zgęstnienia budyniu. Gdy budyń będzie stygł ubij na sztywno białka z solą. Do ciepłego budyniu dodaj twarożek i ubite białka.
4. Połowę ciastek ułóż na formie do pieczenia. Połóż na ciastka mieszankę jabłkową i dokładnie wyrównaj. Następnie połóż nadzienie budyniowe , również wyrównaj i ułóż kolejną warstwę ciastek. Polej polewą czekoladową (Do podgrzanej śmietany dodaj połamaną na kawałki czekoladę . Odstaw na kilka minut, następnie wymieszaj aż będzie gładki lukier).
Smacznego!