Pyszne żeberka w sosie czosnkowym. Smakują niesamowicie

Żeberka z rewelacyjnym sosem czosnkowym.

 

Przygotuj składniki:
  • Żeberka wieprzowe – 1200 gram
  • Mus jabłkowy – 100 gram
  • Domowy ketchup -100 gram
  • Suszony czosnek – pół łyżeczki
  • Słodka papryka – pół łyżeczki
  • Czarny pieprz mielony – pół łyżeczki
  • Cynamon – pół łyżeczki
  • Sos sojowy -3 lub 4 łyżki
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 kg brązowego cukru

 

1.W misce wymieszaj przecier jabłkowy z domowym ketchupem.

2. Do miski dorzuć cukier, cynamon, czerwoną paprykę, pieprz, czosnek, sos sojowy i sok z połowy cytryny.

 

3.Pokrojone żeberka wrzuć do dużej miski, następnie zalej gotową marynatą i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na minimum 30 minut , przykryj miskę folią aluminiową.

4.Po upływie tego czasu przełóż przygotowane żeberka na blachę i przykryj je folią do pieczenia. Piecz przez 50 minut w 220 stopniach.

 

5.Całość wyjmij z piekarnika, zdejmij folię z blachy. Ponownie włóż do piekarnika i piecz 30-40 minut.

 

Kolor żeberek powinien być złocisty. Żeberka są gotowe możesz je zajadać.

error: Content is protected !!