Niesamowicie pyszne ciasto niskokaloryczne, które zjesz bez wyrzutów sumienia. Oto przepis.

Gdy jest brzydko za oknem, chętnie siadasz pod koc i rozkoszujesz się herbatą lub kawą.

 

Świetnie do tego pasuje zjedzenie ciasta owsianego z dodatkiem jabłka. Na przygotowanie ciasta nie potrzeba dużo czasu, a smak jest niesamowity. Najlepsze jest, że nie zawiera dużo kalorii. Sam oceń ile cukru potrzebujesz.

 

Przygotuj:
  • Mąka pszenna (100 gram)
  • Płatki owsiane (150 gram)
  • Cukier (160 gram)
  • Masło (120 gram)
  • Jabłka ( 4 sztuki)
  • Jajka (3 sztuki)
  • Cytryna
  • Proszek do pieczenia ( 1 łyżeczka)
  • Przyprawa do szarlotki lub cynamon ( 1 łyżeczka)
  • Szczypta soli

 

Sposób wykonania:

1. Do miski wrzuć miękkie masło, dodaj szczyptę soli i cukier dokładnie ubij. Podczas ubijania dodawaj stopniowo jajka. Ubijaj do momentu gładkiej konsystencji. Dodaj płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia i przesianą mąkę.

2. Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą. Jabłka pokrój w kostkę. Pokrop sokiem z cytryny ( nie będą zmieniać koloru). Dodaj do miski.

 

3. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce i dodaj do pozostałych składników. Wszystko wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 stopni z funkcją góra- dół.

 

4. Blachę o średnicy 26 cm posmaruj masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Piecz przez 45-50 minut. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!