Te doskonałe klopsiki przeniosą Cię do czasów podstawówki. Proste w przygotowaniu i pyszne.

Jeśli pamiętasz klopsiki ze szkolnej stołówki, to na pewno chcesz się dowiedzieć, jak te cudowne klopsiki się robi. Ten sprawdzony przepis dostaliśmy od mojej mamy, dzięki czemu poznacie ten sekret. Sekret polega na dużej ilości mięsa i pieczywa.

 

Następną naprawdę ważną rzeczą jest to, że do klopsików nie dodajemy jajko, a dodatkowo pieczemy je w piekarniku, a nie na patelni. Klopsiki w szkolnych stołówkach były pieczone w piekarniku, ponieważ były robione w dużych ilościach co nie znaczy, że w domu nie możemy ich przygotować w piekarniku.

 

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego (można połączyć wołowe z wieprzowym)
  • 300g ciemnego chleba (jakieś półbochenka)
  • 1-2 cebule
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • olej roślinny

 

Przygotowanie:

Jako pierwsze weź chleb – pokrój na kawałki, obierając przy tym skórkę z chleba. Miękką część chleba zalej wodą albo mlekiem i zostaw do zmiękczenia na parę minut. Skórkę od chleba wrzucamy do piekarnika do wysuszenia na kilka minut, aby zrobić z niej okruchy.

Cebulę dokładnie umyj i bardzo drobno posiekaj. Mięso należy zmielić maszynką lub zmiksować blenderem. Dla bardziej leniwych albo tych co nie mają w domu odpowiedniego sprzętu można również kupić w sklepie mięso już zmielone.

Wysuszony chleb z piekarnika zetrzyj na bułkę tartą. Do chleba dorzuć wcześniej przygotowany zmiękczony chleb i wymieszaj. Następnie wymieszaj mielone mięso z posiekaną cebulą oraz solą.

Nie zapomnij, aby dobrze je doprawić wedle uznania. Po doprawieniu mięsa dodaj bułkę tartą i wszystko dokładnie wymieszaj, aby masa była gładka.

Po wymieszaniu zamocz ręce w wodzie i uformuj klopsiki w znany chyba każdemu kształt. Uformowanego klopsa obtocz w bułce tartej. Najlepiej, jak twoje klopsiki nie przekracza grubości 1,5 centymetra, żeby byłe lepiej upieczone. Klopsiki smażymy na oleju roślinnym na patelni, bądź pieczemy w piekarniku co polecam spróbować.

 

Zostało tylko poczekać, aż twoje klopsiki będą gotowe. Najlepiej je zjeść z duszonymi ziemniaczkami oraz buraczkami. Smacznego.

error: Content is protected !!