Smaczne i szybkie danie, które znika ze stołów w kilka minut. To klasyczny przepis na złociste i chrupiące placuszki. Placki ziemniaczane z pewnością lubi każdy z nas.Z tego artykułu dowiesz się jak przyrządzić placki ziemniaczane z patelni.
Chude mięso wieprzowe zmiel i dodaj do niego pieprz i sól. Kolejno umyj cebulę, pokój ją na drobne kawałki i usmaż na patelni z dodatkiem oleju roślinnego razem ze zmielonym mięsem.
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Następnie dodaj do nich olej, sól i pieprz. Całość zmiel na delikatne puree bez grudek. Do tak przygotowanych ziemniaków dorzuć przesianą mąkę i wymieszaj. Z mięsa mielonego i ciasta uformuj placki i smaż je na małym ogniu, na palenie z dodatkiem oleju roślinnego.
Placki ziemniaczane przed usmażeniem można obtoczyć w bułce tartej. Możesz również do nadzienia dodać zioła lub grzyby. Danie serwowane może być z odrobiną kwaśniej śmietany, sosem pieczarkowym lub po prostu klasycznie same bez żadnych dodatków. Wybór należy do ciebie i od twoich preferencji smakowych.