Pyszne ciastka nasączone syropem cukrowym. Z pewnością skradną serce smakoszy słodyczy. Poznaj przepis
Tureckie ciasteczka, które smakują lepiej niż pączki! A to wszystko tylko z trzech składników.
Polacy kochają słodkości. Na naszych stołach często goszczą domowe wypieki takie jak sernik, makowiec, faworki czy pączki. A gdyby tak wprowadzić do spotkań przy kawie coś nowego, oryginalnego? Proszę bardzo-poznajcie Tulambu, czyli turecki deser w syropie cukrowym.
Przepis na te wyjątkowe ciasteczka udało nam się zdobyć podczas jednej z zagranicznych podróży. Jesteśmy przekonani, że Wam również ten przysmak przypadnie do gustu. A nie będzie to trudne, bo jest przepyszny! I co ważne, prosty i szybki. Zaczynamy.
Co będzie nam potrzebne?
Składniki na ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 80g masła
- 4 jajka
- 450 ml wody
- olej do smażenia ok. 300 ml, najlepiej słonecznikowy
Składniki na syrop:
- 200g cukru
- 20 ml soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Niewielki garnek stawiamy na średnim ogniu. Wlewamy do niego wodę, dodajemy masło i czekamy do zagotowania. Potem dosypujemy mąkę przesianą wcześniej przez sito. Mieszamy powoli, aż uzyskamy gładką masę. Gdy ciasto się wyrobi, zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy jaja, ciągle mieszając, żeby wszystko się połączyło.
Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Odcinamy końcówkę. Na głębokiej patelni albo w garnku rozgrzewamy olej. Wyciskamy powolutku masę na rozgrzany tłuszcz, tak, by wytworzyły się z niej ok. 5-7 cm pałeczki.
Ważne: starajmy się je wyciskać tak, żeby się nie stykały. Gdy pałeczki się równomiernie zarumienią, wyciągamy je i odsączamy przy wykorzystaniu ręcznika papierowego.
Ciasteczka mamy. Czas na syrop! W garnku rozpuszczamy cukier razem z sokiem z cytryny. Gotujemy przez ok. 15 minut. Potem zdejmujemy z ognia i wrzucamy do garnka przygotowane wcześniej pałeczki. Muszą one porządnie nasiąknąć syropem, dlatego najlepiej odczekać jakieś 10 minut nim będą gotowe.