Oto przepis na zaskakująco smaczne pierniczki miodowe, prosto z…patelni.

Pyszny deser, który przygotujesz w 30 minut, bez użycia piekarnika. Przyrządzisz go na patelni. Smak jest niesamowity. Idealne rozwiązanie na przekąskę dla dzieci lub rodziny.

 

Składniki:

  • 100 g miodu
  • 220 g mąki pszennej
  • 200 g śmietany (18-20%)
  • 2 jajka
  • 130 g masła
  • 150 g gotowanego, słodzonego skondensowanego mleczka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Przygotowanie:

Do garnka daj miód, masło, jajka i szczyptę soli. Umieść go w kąpieli wodnej i mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki zostaną połączone. Kolejno dorzuć sodę oczyszczoną i wymieszaj. Całość zacznie się pienić, więc należy wsypać mąkę i ponownie pomieszać. Garnek zdejmij z kuchenki i ostudź.

Następnie dodaj resztę mąki pszennej i zagnieć ciasto. Połóż je na desce i podziel na 8 równych części. Każdy z kawałków dokładnie rozwałkuj na płaski placek. Na suchej, rozgrzanej patelni umieść placki i smaż przez 1-2 minut na delikatnym ogniu z dwóch stron.

Kolejno przyrządź krem. Śmietanę wymieszaj z mlekiem skondensowanym. Tak przygotowany krem układaj na przemian na uprzednio usmażonych plackach. Ostatnią z warstw będzie śmietanka. Deser należy umieścić w lodówce na kilka godzin. Następnie można udekorować go ulubionymi owocami lub polewą czekoladową.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!