Ponadto do jego wykonania nie są potrzebne żadne wyszukane składniki – wystarczy trochę jogurtu, kilka jajek, mąka, cukier… Zapewne większość składników można znaleźć w każdym domu. Zaskocz domowników i gości tym szybkim, przepysznym, domowym ciastem!
Nie musisz udawać się do profesjonalnej cukierni, aby rozkoszować się słodkim i pięknym wypiekiem. Z przygotowaniem tego deseru poradzi sobie nawet osoba bez żadnego doświadczenia w kuchni!
Zacząć od przygotowania ciasta. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Dodać masło i starannie wymieszać całość.
Wsypać suche składniki (mąkę z proszkiem warto jest przesiać) i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i jednolite.
Podzielić ciasto na 2 równe części, zawinąć każdą w folię i włożyć do zamrażarki na ok. pół godziny.
Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Wylepić jedną częścią ciasta.
W międzyczasie zrobić masę jogurtową. Białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem. W innym pojemniku wymieszać jogurt z mąką, następnie dodać do ubitej piany i delikatnie wymieszać całość.
Masę wylać na ciasto w formie i wyrównać. Drugą część ciasta z zamrażarki zetrzeć na tarce i wiórkami równomiernie posypać nadzienie. Piec ciasto ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić i podawać.