Każdy z Nas wie, że najlepiej smakują własnoręcznie przygotowane chleby, które wychodzą z naszych piekarników… No właśnie, ale czy trzeba zawsze piec w piekarniku? Większość, z nas uzna, że jest to oczywiste, jednakże nie koniecznie musi tak być. Poniżej przedstawię przepis na chleb przygotowywany na patelni.
Zamoczyć rozkruszone drożdże w ciepłej wodzie, a następnie mieszać, aż do momentu rozpuszczenia. Gdy zastąpimy świeże drożdże, suszonymi, wystarczy wsypać je do miski razem z resztą składników.
Do mąki wsypać suche składniki (mąkę oraz sól) i wymieszać z przygotowanymi drożdżami.
Następnie ugniatamy ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Gotowe ciasto odstawiamy na około 30 min. Do momentu wyrośnięcia ciasta
Wyrośnięte ciasto włożyć na uprzednio nasmarowaną patelnię i smażyć około 15 minut na średnim płomieniu.
Po upłynięciu czasu, posmarować górną część chleba olejem oraz przewrócić na strugą stronę na kolejne 15 minut.