Bułeczki drożdżowe „Kawior”, pięknie wyglądają i nieco przypominają w dużym powiększeniu kawior. Moje najmłodsze pociechy je wprost uwielbiają, mogą je łatwo oderwać i mieszczą się bez problemu w ich małych rączkach. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W ciepłym mleku, rozpuść drożdże, następnie dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Przykryj naczynie czystą ściereczką i odstaw na 10 minut.
2. W tym czasie, do miski wsyp mąkę i sól, dodaj zaczyn drożdżowy, roztopione masło, wymieszaj i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Powinno być nieco lepkie – Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1 godzinę.
3. Na posypany mąką blat roboczy, wyłóż ciasto i ponownie je zagnieć. Potem nieco rozwałkuj i pokrój w małe kwadraciki.
4. Z każdego kwadracika uformuj małą kulkę i układaj jedną przy drugiej na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia. Wszystkie kulki z wierzchu, wysmaruj mlekiem.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160°C, przez 18 minut – aż się zarumienią. Gotowe!