Szarlotka, która jest najlepsza jaką jadłam. Połączenie tych smaków nie pozwala o sobie szybko zapomnieć

Znam wiele przepisów na szarlotki i jabłeczniki, jednak przygotowana według tego sprawdzonego przepisu z twarogiem jest zdecydowanie najlepsza jaką jadłam. Robię ją tylko w ten sposób, a moi bliscy są zachwyceni. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 500 g mąki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżki soli

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 500 g twarogu
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 80 g cukru pudru
  • 4 duże jabłka
  • 1 jajko
  • wanilia
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki skrobi lub mąki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania ciasta: W wygodnej misce, utrzyj jajka z cukrem.

 

2. Następnie dodaj jajka, sól i stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, aby ciasto było jednolite i gładkie – bez grudek. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 40 minut.

 

3. Po tym czasie, podziel ciasto na dwie równe części. Jedną część, rozwałkuj na posypanym mąką papierze do pieczenia i ułóż na dnie formy.

 

4. Teraz, przygotuj nadzienie: Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj wanilię, cynamon i wymieszaj. W osobnej misce, rozgnieć twaróg widelcem, dodaj śmietanę, cukier, jajko i wymieszaj.

5. Nakładaj nadzienie naprzemiennie, serowe z jabłkowym na całej powierzchni ciasta. Wierzch, posyp łyżką skrobi lub mąki.

 

6. Drugie ciasto, rozwałkuj na posypanym mąką blacie roboczym i ostrożnie ułóż na nadzieniu.

 

7. Odstające krawędzie ciasta odetnij i poukładaj na wierzchu ciasta. Ponakłuwaj całą powierzchnię ciasta drewnianym patyczkiem lub widelcem. Cały wierzch szarlotki, wysmaruj roztrzepanym jajkiem.

 

8. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 40 minut. Smacznego!

 

error: Content is protected !!