
1. Zacznij od przygotowania ciasta: W wygodnej misce, utrzyj jajka z cukrem.

2. Następnie dodaj jajka, sól i stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, aby ciasto było jednolite i gładkie – bez grudek. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 40 minut.
3. Po tym czasie, podziel ciasto na dwie równe części. Jedną część, rozwałkuj na posypanym mąką papierze do pieczenia i ułóż na dnie formy.

4. Teraz, przygotuj nadzienie: Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj wanilię, cynamon i wymieszaj. W osobnej misce, rozgnieć twaróg widelcem, dodaj śmietanę, cukier, jajko i wymieszaj.
5. Nakładaj nadzienie naprzemiennie, serowe z jabłkowym na całej powierzchni ciasta. Wierzch, posyp łyżką skrobi lub mąki.

6. Drugie ciasto, rozwałkuj na posypanym mąką blacie roboczym i ostrożnie ułóż na nadzieniu.

7. Odstające krawędzie ciasta odetnij i poukładaj na wierzchu ciasta. Ponakłuwaj całą powierzchnię ciasta drewnianym patyczkiem lub widelcem. Cały wierzch szarlotki, wysmaruj roztrzepanym jajkiem.

8. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 40 minut. Smacznego!
