Rogaliki na śmietanie – Obok nich nikt nie przejdzie obojętnie. Ten smak zostanie z Wami na dłużej

Co powiesz na pyszne rogaliki na śmietanie w zaledwie 20 minut? Nie ma nic lepszego, jak domowe i świeże wypieki oraz unoszący się w całym domu zapach domowych słodkości.

 

 

Gwarantuję, że ten smak zachwyci każdego bez wyjątku. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znika ze stołu błyskawicznie. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła,
  • 200 g kwaśnej śmietany,
  • 90 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki soli.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W małym garnku, roztop masło z cukrem. Kiedy wystygnie, dodaj jajka i kwaśną śmietanę. Ubij mikserem na jednolitą masę.

 

2. Następnie, dodaj przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj i zagnieć jednolite, gładkie ciasto.

 

3. Z gotowego ciasta, uformuj wałeczki i połącz ich końce ze sobą. Poukładaj rogaliki na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch rogalików, wysmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 15 minut. Gotowe!

 

Przed podaniem, oprósz je obficie cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!