Naleśniki z ryżem w polewie śmietanowej – Muszę przyznać, że takie połączenie smaków mnie zaskoczyło, ale z pewnością nie zawiodło

Wyjątkowy sposób przygotowania ciasta na naleśniki i wcale nie banalne wnętrze sprawia, że na ustach moich pociech zawsze pojawia się szeroki uśmiech. Wobec wszystkich możliwych przepisów, naleśniki według tego przepisu są zdecydowanie najlepsze.

 

Pięknie wyglądają, smakują wyśmienicie, więc czego chcieć więcej? No może jedynie przygotowania podwójnej porcji, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 240 g
  • Mleko 480 ml
  • Jajka 3 szt.
  • Woda 650 ml
  • Sól 1,5 łyżeczki
  • Olej słonecznikowy 2 łyżki stołowe
  • Cukier 6 łyżek
  • Kwaśna śmietana 200 g
  • Ryż 180 g
  • Masło 40 g

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania ciasta: Ubij jajka z szczyptą soli i 2 łyżkami cukru. Następnie dodaj mleko i przesianą mąkę. Wymieszaj składniki, uzyskując gładkie i jednolite ciasto, a pod koniec dodaj 250 ml wrzącej wody i olej. Szybko wymieszaj i odstaw na 30 minut.

 

2. W tym czasie, przygotuj nadzienie: Do garnka wlej 400 ml wody, dodaj roztopione masło, 2 łyżki cukru i ryż. Gotuj całość na wolnym ogniu do miękkości, przez 30 minut.

 

3. Z przygotowanego wcześniej ciasta, usmaż naleśniki z każdej strony na złoty kolor. Na każdego naleśnika, nałóż porcję nadzienia i zawiń naleśniki tak, jak na krokiety. Następnie, pokładaj je w naczyniu żaroodpornym.

 

4. Czas na delikatny, śmietanowy sos: Wymieszaj śmietanę z 2 łyżkami cukru. Przygotowanym sosem, polej wszystkie naleśniki w naczyniu.

 

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut. Gotowe!

 

 

Tak przygotowane naleśniki z ryżem, smakują niczym delikatny, ryżowy pudding więc doskonale nadają się również na ciepły deser. Naleśniki możesz również wypełnić innym nadzieniem, według własnego uznania. W każdej wersji będą doskonałe. Smacznego!

error: Content is protected !!