Francuska sałatka z marchwi – Chrupiąca, soczysta i aromatyczna. Doskonały dodatek do wszystkich dań mięsnych i nie tylko

Nie muszę nikomu przypominać jak zdrowa i ważna w naszej diecie jest marchewka. Przepis na sałatkę francuską z marchwi, polecam wszystkim miłośnikom tego warzywa i dbającym o zdrową dietę swojej rodziny. Majonez, możesz z powodzeniem zastąpić dowolnym, domowym i niskokalorycznym sosem.

 

 

Sałatka pięknie wygląda, więc doskonale prezentuje się również na uroczystym stole. To bomba witaminowa, która swoim smakiem zaskoczy każdego bez wyjątków. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Marchewka 3 szt
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Ocet jabłkowy 1 łyżka
  • Woda 120 ml
  • Cukier 1,5 łyżeczki
  • Sól 1 łyżeczka
  • Kukurydza konserwowa 250 g
  • Majonez do smaku
  • Serek topiony według uznania

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obierz i umyj marchewki, a następnie zetrzyj je na tarce (jak marchewkę po koreańsku).

 

2. Startą marchewkę, podziel na części i układaj w garnku warstwami, posypując każdą cukrem i solą. W misce, wymieszaj wodę z octem.

 

3. Teraz, zalej marchewkę w garnku mieszanką wody z octem i podgrzewaj na małym ogniu przez 15 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Marchewka powinna pozostać chrupiąca.

 

4. W tym czasie, obierz cebulę i pokrój ją w pół piórka. Przełóż ją po wyznaczonym czasie do garnka z marchewką wraz z czosnkiem, przeciśniętym przez praskę.

 

5. Wymieszaj wszystkie składniki, zdejmij z ognia, a po 5 minutach przecedź warzywa i wystudź. Potem przełóż do miski i dodaj odsączoną kukurydzę.

 

6. Na koniec, dopraw sałatkę 1-2 łyżkami majonezu, dodaj rozdrobniony lub starty na tarce serek topiony i wymieszaj. Gotowe!

 

 

Przed podaniem, schłodź sałatkę w lodówce przez 1,5 godziny. Smacznego!

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Content is protected !!