Istnieje wiele przepisów na pieczenie ryb z szeroką gamą składników i marynat. Myślę, że jednym z najbardziej udanych jest ten przepis na pieczoną makrelę z cebulą i pomidorami. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smak jest po prostu niesamowity. Wygląda tak apetycznie, że stanie się wspaniałą ozdobą nie tylko na stole obiadowym. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
2 makrele
-
1 pomidor
-
1 cebula
-
0,5 cytryny
-
3 łyżki oleju
-
1 łyżka sosu sojowego
-
5 łyżeczek przyprawy do ryb
-
1 łyżka majonezu
-
pęczek pietruszki
-
sól do smaku
-
pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Umyj warzywa i oczyść ryby (bez głowy i płetw). Należy zauważyć, że o wiele łatwiej jest wykonać wszystkie te czynności z rybami mrożonymi.

2. Następnie zabierz się do przygotowania marynaty. Wymieszaj olej, sos sojowy, przyprawy, sól i pieprz w małym, głębokim pojemniku.

3. Przykryj blaszkę do pieczenia folią aluminiową i umieść tam przygotowaną rybę. Wetrzyj marynatę w rybę na zewnątrz i w środku. Makrelę marynuj 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik.

4. Teraz przygotuj warzywa. Obierz i posiekaj cebulę w cienkie półpierścienie, pokrój również pomidora i cytrynę.

5. Faszerując makrele, połóż ją na grzbiecie. Do środka powkładaj warzywa.

6. Pokrop rybę sokiem z cytryny, włóż natkę pietruszki i posmaruj majonezem.

7. Przykryj blaszkę do pieczenia szczelnie folią.

8. Następnie włóż makrele do piekarnika i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

9. Zdejmij folię z blaszki i piecz jeszcze przez 10 minut, aby skórka była chrupiąca.
