Przygotowanie domowego masła, według tego, sprawdzonego przepisu jest bardzo proste, a każdy własnoręczny wyrób zawsze smakuje dwa razy bardziej.
Oczywiście, jeśli masz dostęp do prawdziwej, wiejskiej śmietanki, to i masło będzie o wiele lepsze. Jednak można bezpiecznie zastosować śmietankę zakupioną w sklepie, jednak nie może być chudsza niż 30 %. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W wygodnej misce, ubij schłodzoną śmietankę ze szczyptą soli z pomocą elektrycznego miksera, na wysokich obrotach, przez co najmniej kilkanaście minut do czasu, aż uzyskasz żółtą, gęstą masę oddzieloną od maślanki.
2. Następnie przełóż masło do gazy, opłukaj pod zimną, bieżącą wodą.
3. Gotowe masło przełóż do wygodnego pojemniczka lub uformuj w dowolny kształt. Domowe masło jest gotowe. Smacznego!