Chlebek czosnkowo-ziołowy z serem – Niebiańsko pyszna i aromatyczna przekąska, obok której nikt nie przejdzie obojętnie

Aromat chlebka czosnkowo-ziołowego z serem, roznoszący się po mieszkaniu, kiedy wyciągam go z piekarnika, jest w stanie przywołać do kuchni każdego. W moim domu, bez względu na to co robią, zjawiają się w kuchni natychmiast wszyscy bez wyjątku.

 

 

Idealne połączenie delikatnego ciasta, czosnku z ziołami i sera, to idealna przekąska, dodatek do wielu delikatnych zup-kremów lub pyszna, aromatyczna, ciepła kolacja. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g mąki
  • 200 g sera
  • 200 g masła
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 11 g suchych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek koperku
  • forma do pieczenia o wymiarach 25×11 cm

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do wygodnej miski wlej ciepłe mleko, dodaj cukier, drożdże i dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.

 

2. Zdejmij folię, przemieszaj delikatnie składniki i dodaj przesianą mąkę.

 

3. Następnie dodaj oliwę z oliwek i dobrze ugnieć ciasto. Przykryj ponownie folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę.

 

4. W tym czasie, z pomocą blendera posiekaj czosnek i koperek, dodaj masło i wymieszaj.

 

5. Gotowe ciasto cienko rozwałkuj. Na całej jego powierzchni nałóż zmielony koperek z czosnkiem i masłem.

6. Zawiń ciasto w ciasny rulon, przekrój go wzdłuż na pół, a następnie zapleć z nich warkocz, sklejając jego końce.

 

7. Przełóż chlebek do formy, wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.

 

8. Wierzch, posyp startym serem, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni, przez 30-35 minut.

 

 

Pyszna, aromatyczna przekąska lub ciepła kolacja jest gotowa. Smacznego!

error: Content is protected !!